Nu Afvallen

de beste tips over afslanken, diëten, afvallen en een gezonde levensstijl!De rol van jouw hormonen

Geplaatst door nu-afvallen

De rol van jouw hormonen in een notendop (en hoe je de balans hersteld om snel en gezond af te vallen)

Ons lichaam is met triljoenen cellen bijzonder complex. Alle organen staan in directe verbinding met elkaar en communiceren elk moment van de dag met elkaar via hormonen. Een hormoon is in de basis een bericht of instructie.

We weten nog lang niet alles over onze hormonen. Nieuwe onderzoeken ontdekken regelmatig nieuwe verbanden en functies en veranderen onze kijk op hormonen. Eén ding staat vast: als je wilt afvallen, dan begint het bij een gezonde hormoonbalans.

De cockpit van jouw lichaam

Hoewel je lichaam vele malen complexer is dan het grootste passagiersvliegtuig, is er een sterke vergelijking te trekken. Piloten in de cockpit van een vliegtuig bedienen de instrumenten en controleren daardoor het vliegtuig. De hormonen in jouw lichaam sturen berichten naar alle cellen en bedienen daarmee hoe jouw lichaam functioneert.

Hormonen bepalen onder andere het volgende;

 • Insuline: bepaalt of je vet verbrand of opslaat
 • Leptine en Ghreline: bepaalt of je hongergevoel ervaart of bent verzadigd
 • Cortisol en Serotonine: bepaalt je stresslevel
 • Epinefrine: reguleert adrenaline (en daarmee een deel van je energie)
 • Melatonine: bepaalt de kwaliteit van je slaap
 • En nog veel meer…

Over de functies van hormonen kun je boeken vol schrijven. Wat je voor nu moet weten, is dat je hormonen bepalen met hoeveel gemak (of moeite) je afvalt.

Wat kun je bereiken met een gezonde hormoonbalans?

Door je hormoonbalans te herstellen (of te optimaliseren) kun je met veel gemak en snelheid afvallen aan je buik en op alle andere plaatsen. Dit zijn een paar eigenschappen van een gezonde hormoonbalans;

 • Je hebt behoefte aan eten zodra je pas echt honger hebt
 • Je verbrandt vet als primaire bron van energie
 • Je wilt alleen eten wat nodig is (niet meer en niet minder)
 • Je hebt amper behoefte aan suikers en ongezonde snacks
 • Je slaapt goed en diep (door optimale melatonine waardes)
 • Je wordt wakker met veel energie
 • Je hebt minder last van een middagdip door een stabiele bloedsuikerspiegel
 • Je bent gelukkiger en hebt minder last van stemmingswisselingen

Deze lijst klinkt te mooi om waar te zijn. De waarheid is dat deze lijst met voordelen eigenlijk nog veel te kort en onvolledig is. Voor een uitgebreide uitleg over de functionele werking hormonen, raad ik het boek The UltraMind Solution aan van Mark Hyman.

Hoe herstel (of optimaliseer) ik mijn hormoonbalans?

Het is eigenlijk heel simpel: eet gezonde en echte voeding, en verstoor het proces niet.

Gezonde en echte voeding is voeding die jouw lichaam ook echt voedt. Zoals gezonde vetten, groenten, fruit, vlees, vis, gevogelte, eieren, bonen, noten en zaden. Is je iets opgevallen aan deze lijst? Je kunt het zo in de natuur tegenkomen. Het is niet of nauwelijks bewerkt door de mens.

Verstoor het proces niet door teveel suikers, snoep, cake, gebak, pasta, witte rijst, frisdranken, granen, alcohol, kunstmatige zoetstoffen en zout te eten. Ook stress verstoort het proces.

Ons lichaam is miljoenen jaren oud. Zelfs wetenschap kan tot de dag vandaag niet precies vertellen hoe ons lichaam werkt. Het simpele antwoord zit hem in de natuur. Eet gezonde natuurlijke producten, verstoor het proces niet en laat de rest over aan je lichaam. Na miljoenen jaren evolutie is je lichaam daar erg goed in geworden!

Reactie toevoegen