Nu Afvallen

de beste tips over afslanken, diëten, afvallen en een gezonde levensstijl!Kind te dik? …sporten is de sleutel!

Geplaatst door nu-afvallen

Kind sportenAls je kind te dik is, maak je je zorgen. Zit je lieveling wel lekker in zijn of haar vel? Wordt het misschien gepest? En wat zijn de mogelijke gevolgen voor de gezondheid? We kunnen je misschien wat gerust stellen: afvallen is voor kinderen vaak makkelijker, en zelfs leuker (!) dan voor volwassenen.

Meer dan bij volwassenen, ligt bij afvallen voor kinderen de nadruk vooral op bewegen en sporten. En als je dit consequent stimuleert, is de kans groot dat het overgewicht én jouw zorgen tot het verleden gaan behoren!

Hoe kun je er nou voor zorgen dat je kind wíl gaan sporten, en welke sporten passen binnen een krap budget? In dit artikel geven we je informatie over hoe je een kind dat te dik is, aan het sporten krijgt op een manier die past bij jullie gezin!

Sporten voor kinderen: waarom zo belangrijk?

Kinderen zijn nog volop in ontwikkeling; zowel lichamelijk als geestelijk. Het is dus geen goed idee bepaalde voedingsstoffen uit hun eetpatroon te schrappen, zoals bij veel diëten al gauw het geval is.

Sporten daarentegen helpt ze calorieën te verbranden en draagt bij aan een goede sociale ontwikkeling. Kinderen verbeteren door te sporten hun conditie, motoriek, sociale vaardigheden en het vergroot ook nog eens hun zelfvertrouwen.

Sporten voor kinderen: hoe krijg je ze enthousiast?

Als je kind te dik is, kan het zijn dat hij of zij niet graag gaat sporten. Dat kan te maken hebben met onzekerheid over hun eigen lijf (wat in de kleedkamers iedereen te zien krijgt), of met onzekerheid over hun prestaties. Ze zijn misschien eerder moe dan leeftijdsgenootjes, of hebben nog niet veel ervaring in een bepaalde sport.
Maar, er zijn volop mogelijkheden ze over de streep te trekken:

 

  • Hoewel zwemmen een uitstekende sport is waarbij het hele lichaam getraind wordt, kan het verschijnen in zwemkleding voor sommige kinderen een drempel vormen. En kickboksen bijvoorbeeld is erg leuk maar ontzettend intensief; een kind wat nog geen conditie heeft opgebouwd, kan wel eens ontmoedigd raken na een paar lessen.Als je je kind wil laten beginnen met sporten en hij of zij daar niet al te happig op is, zorg dan voor iets met een lage drempel. Er zijn online tal van tests te vinden, waar je kind aan de hand van een aantal vragen kan zien welke sport bij hem of haar past.

 

  • Als je kind zich vooral tegen laat houden om te gaan sporten door een gebrek aan zelfvertrouwen, kijk dan eens uit naar sporten waarbij een beetje extra lichaamsgewicht ook een voordeel kan zijn. Judo, rugby, worstelen of boksen zijn daar hele goede voorbeelden van. Bovendien zijn dit sporten die het zelfvertrouwen van je kind een flinke boost kunnen geven!

 

  • Spelen telt ook mee. Bij sporten denk je al gauw aan verenigingen en teams, maar je kind kan ook bewegen door te spelen! Actief buiten spelen draagt er ook aan bij dat je kind calorieën verbrandt, en bovendien is het ook nog eens goed voor de motorische en sociale ontwikkeling.

 

  • Ook bij sporten geldt: het scheelt een hoop als je zelf het goede voorbeeld geeft. Als je kind ziet dat jij plezier hebt in het sporten, zal het eerder geneigd zijn zelf de stap te zetten, dan wanneer je continu klaagt als je naar de sportschool gaat.

 

Sporten voor kinderen: hoeven helemaal niet duur te zijn!

Als je een wat kleinere beurs hebt, of een groot gezin, dan kunnen de kosten van een lidmaatschap of sportspullen je tegenhouden om je kind te laten sporten. Toch zijn er tal van mogelijkheden.

Niet alle sporten zijn even duur; boksen bijvoorbeeld is stukken goedkoper dan paardrijden . En aan entreegeld voor het zwembad ben je aanzienlijk minder kwijt dan voor de outfit die je voor het schermen nodig hebt.

Per club willen de kosten ook nog al eens schelen: de kleinere voetbalclub is misschien minder populair, maar waarschijnlijk wel een stuk goedkoper dan die ene met de bekende naam.

Als het desondanks toch echt te duur blijft om je kind te laten sporten, dan bestaan er fondsen waar jullie voor in aanmerking kunnen komen. Er zijn landelijke en regionale organisaties; je kunt eenvoudig navraag doen bij je eigen gemeente.

Reactie toevoegen